Opening time
Пн.-Пт.: 08:00 -17:00

ВІДЖИМ ОЛІЇ З БОБІВ КАКАО

У квітні 2018 року на експериментальній базі BRONTO, Черкаси була проведена переробка какао-бобів для отримання макухи какао і масла какао

 CИРОВИНА:

Какао-боби (вологість - 6,7%) були подрібнені і ферментовані


Отримано крупка какао - 40% олійність / min 10% лушпиння / 6,5% вологість / фракція - прохід через сито 3 * 3 мм


Отримана сировина перероблялася по технологічному ланцюжку:

Екструдер Е-250С - ЖИВИЛЬНИК SF-250 - ПРЕС RP-500 - ПИТАТЕЛЬ SF-250 - ПРЕС RP-500


Екструдер застосовувався для попереднього розігріву сировини перед першим віджимом

Запуск екструдера (перші 3 ... 5 хвилин) проводився на крупці какао з додаванням (до 20%) лушпиння какао - для прискореного прогріву робочого органу.


Після розігріву в екструдері до 100 ... 110 °С, крупку подали в I-й прес RP-500.


Після 40 хвилин віджиму в I-му пресі температура макухи піднялася до 80 ... 85 °С

Після цього макуху стали подавати на повторне віджимання масла в другому пресі RP-500.

В результаті експерименту були отримані зразки макухи:

  • Макуха після І пресування: олійність 12% (пробували молоти в молотковій дробарці - дробарка заліпала)
  • Макуха після ІI пресування: олійність 9% (пробували молоти в молотковій дробарці - дробарка НЕ заліпає)  

Отриманий зразок масла какао містить домішки твердих частинок (обруш крупки какао).

Так як масло какао застигає при температурі нижче 40 °С, 

 ми рекомендуємо проводити фільтрацію і дезодорування відразу після віджимання масла в пресах.